Onze visie op duurzaamheid

Wat is duurzaam, hoe ver ga je en hoe ga je daar mee om. Wij, Jorrit en Susan, gaan bijzonder ver om van De Vooruitgang daadwerkelijk het meest duurzame en energieneutrale schip van Nederland te maken. Bij alles dat u aan boord tegenkomt is de afweging gemaakt of het product waar wij voor hebben gekozen de minste impact op de maatschappij en het milieu om ons heen heeft.

We hebben ons hierbij laten leiden door het principe dat alleen als het echt niet anders kan we kiezen voor niet Europese producten. Ons interieur is gemaakt van bamboe. Ondanks dat bamboe niet in Europa groeit neemt het bij het groeiproces al zo ontzettend veel CO2 uit de lucht op dat zelfs na het verwerken en het transport de balans nog steeds positief doorslaat.

Europese producten

De stoel waar u aan boord op zit, is geheel volgens het cradle to cradle principe gemaakt in Duitsland. Dit geldt ook voor ons glaswerk en ons bestek. Ons servies is handgemaakt in Leeuwarden. Ons toiletpapier wordt in Nederland gemaakt van 100% gerecycled papier, zonder chloor, kleur- en geurstoffen. Ook onze thee- en handdoeken, ons tafellinnen is van gerecycled plastic. Zelfs ons marketingmateriaal is volledig circulair, we gebruiken groeipapier. Daarnaast hebben we een volledig papierloze bedrijfsvoering.

Naast dat wij voor Europese producten kiezen voor ons schip werken wij het liefst samen met ondernemers uit de regio en als het echt niet anders kan uit de rest Nederland. Transport is, naast de industrie, nog steeds een van de grootste uitstoters van CO2. Hoe dichterbij huis we het weten te vinden hoe minder impact.

Trias Energetica

Tijdens de bouw zijn wij uitgegaan van de Trias Energetica. Dit is een circulaire manier van bouwen waarbij je bij elke stap kijkt hoeveel energie je erin stopt en hoe je die energie kunt behouden dan wel niet hergebruiken. Dit begint natuurlijk al bij een goede isolatie, wat je niet verliest aan warmte hoef je iet aan te vullen. Daarna kijk je waar je de energie die je gebruikt kunt hergebruiken. Dit principe passen wij toe in onze warmte terugwin installatie maar ook in de koeling van onze zonnepanelen. De warmte die daarbij ontstaat is de basis voor ons verwarmingssysteem aan boord. Alle extra brandstoffen die nodig zijn worden gewonnen uit hernieuwbare bronnen. Bij ons is dat de zon. Door dit principe toe te passen is De Vooruitgang zo goed als volledig energie-neutraal.

De keuken

Ook in dat wat wij aan boord serveren is de afweging waar het vandaan komt gemaakt. Al het eten uit onze keuken is biologisch en lokaal. Wij halen zo goed als al onze ingredi├źnten bij lokale telers en bedrijven waardoor wij naast 100% vers ook altijd dat wat in het seizoen is kunnen bereiden. Ook kunnen wij op deze manier gericht inkopen zodat we niet met resten blijven zitten.

Koffie en thee

Koffie en thee zijn onmisbaar tijdens een vergadering, net als vers water. Wij hebben bij onze keuze voor koffie en thee gekeken naar de omstandigheden waarin de koffieboer zijn product verbouwt en de prijs die hij/zij hiervoor krijgt. Het transport van de koffiebonen via zeeschepen hebben wij door de vingers gezien. We trekken wat dat betreft de streep bij het invliegen van producten. U maakt uw koffie zelf met onze koffiemachine. Hierdoor verspilt u geen water en geen bonen. Het residu van de koffiebonen wordt gebruikt als meststof in de tuin.

Het water komt uit de kraan en is zowel plat als sprankelend. De frisdranken aan boord zijn voor zo ver dat kan biologisch, de wijnen Europees.