Voor de keuze van de zonnepanelen zijn we lang op zoek geweest naar de ideale panelen. Onze doelstelling was het behalen van het maximale rendement voor ons beschikbare oppervlak, zodat we een groot deel van het jaar autonoom kunnen opereren. Om dit te weten is het van belang hoe het rendement van een zonnepaneel is opgebouwd.

Wattpiek

De meeste mensen hebben het over een Wattpiek (Wp) vermogen. Op zich leuk, maar dit getal zegt helemaal niets, wanneer je niet weet hoe dit getal is berekend. Het Wp is namelijk afhankelijk van de afmetingen van het paneel. Beter is het dus om te kijken naar een getal waarmee panelen onafhankelijk met elkaar vergeleken kunnen worden. Het rendement. Het rendement wordt namelijk berekend door het Wp vermogen te delen door het oppervlak. Hierdoor krijg je het Wp per m2.

Het Wp vermogen wordt voor elk paneel onder gelijke omstandigheden berekend:

  • Temperatuur is 25 graden C.
  • De hoek van de zon, is 41,8 graden. Dit heeft te maken met de afstand die het licht moet afleggen door de atmosfeer en wordt uitgedrukt in Air Mass (AM). In dit geval is AM 1,5. Als de zon in de winter lager aan de horizon staat, is de afstand door de atmosfeer langer en is de energie op het paneel ook lager.
  • De beschikbare zonne-energie 1000W/m2

Rendement

Het rendement van een paneel wordt berekend door de beschikbare energie (1000W/m2) te delen door de Wp per m2.

Daarnaast zijn er nog vijf factoren van belang bij een zonnepaneel:

  1. De invloed van de temperatuur. Hoe warmer een paneel wordt hoe slechter het rendement wordt. Elk paneel heeft hier een factor voor welke ook op de datasheet staat. Hoe lager deze factor hoe beter het paneel
  2. De verouderingsfactor. Naarmate panelen ouder worden gaat het rendement naar beneden. Ook hier staat een factor voor op de datasheet. Hoe lager de factor, hoe beter het paneel en daarmee gaat vaak ook een langere levensduur gepaard.
  3. De garantie op het paneel en op de opbrengst. Hoe langer de garantie (met name op de opbrengst) hoe meer overtuigd de maker is van zijn kwaliteit en hoe beter de het paneel vaak is, ook dit heeft te maken met levensduur
  4. Schaduw. Wanneer een paneel voor een deel schaduw heeft gaat de opbrengst naar beneden, dit kan op drie manieren
    1. Het rendement van het hele paneel gaat naar beneden
    1. Het paneel heeft by-pass diodes, (meestal drie) er gaat maar een deel van het rendement verloren
    1. Het paneel heeft Maxeon® techniek, alleen de cellen die in de schaduw liggen gaan in rendement naar beneden.
  5. De omvormer

Onze keuzes

Het is natuurlijk afhankelijk van de installatie welke voorkeuren men heeft voor de keuze van een paneel. Voor ons is duurzaamheid de belangrijkste factor. Wij hebben dus gekozen voor panelen met een heel hoog rendement, een lange garantie en voorzien van Maxeon® techniek, aangezien we veel varen, masten en een stuurhut hebben is er veel verschillende schaduw op de panelen.

De panelen die we gekozen hebben zijn van Sunpower, type X21. Onze leverancier is Nautic Stoobos

Zoals jullie kunnen lezen in het gedeelte over rendement is temperatuur een belangrijke factor. In de zomer kunnen panelen wel 70 graden C worden. Omdat er dan een groot deel van het beschikbare rendement verloren gaat hebben we besloten om de panelen aan de achterzijde te koelen. Hiervoor hebben we koelpanelen aan de achterkant van de panelen geplaatst. Onze leverancier hiervoor is Solar Energie Booster

De warmte die we hiervoor terug krijgen gebruiken we weer om het schip te verwarmen of warm water te maken. Op deze manier hebben we jaarlijks ongeveer 10% meer rendement uit de panelen en kunnen we het warme water ook nog hergebruiken.

Terwijl we dit stuk schrijven zijn er alweer betere panelen beschikbaar. Het is fijn om te weten dat de ontwikkelingen op hoog tempo doorgaan. Met de huidige panelen kunnen we onszelf voorzien in ongeveer 50% van onze jaarlijkse energievraag.

Meer info over zonnepanelen is HIER te vinden.