De Vooruitgang is het meest duurzame schip van Nederland. Duurzaam in haar aandrijving, duurzaam in haar exploitatie en duurzaam in haar zijn.

Techniek

Voor de aandrijving hebben wij in eerst instantie gekozen voor een dieselelektrische aandrijving. Dit houdt in dat wij, op het moment dat de 22 zonnepanelen op het dek niet voldoende capaciteit opwekken, wij met een generator, die draait op blauwe diesel, stroom voor de accu’s maken.

Het gehele schip is uitgerust met de meest geavanceerde methoden om energie op te wekken zonder dat daarvoor fossiele brandstoffen gebruikt hoeven worden. De zonnepanelen worden gekoeld zodat deze een hoger rendement opleveren, met de warmte-terugwininstallatie hergebruiken wij de warmte in het schip, de vloerverwarming is gelijk een buffer om warmte in op te slaan en in de keuken gebruiken wij enkel zeer energiezuinige apparatuur.

Voor de toekomst zijn wij aan het onderzoeken hoe wij De Vooruitgang op waterstof kunnen laten varen. Waterstof die wij zelf willen opwekken op het moment dat ons schip niet vaart maar de zonnepanelen aan dek wel energie opwekken.

Duurzaam in alles

Naast alle innovatieve techniek nemen wij duurzaamheid mee in alles wat wij doen. Aan boord houdt dit in dat u uw koffie drinkt uit een kopje dat duurzaam is gemaakt, de koffie zelf geteeld is op een duurzame manier en dat het transport van die koffie ook zo energiezuinig is gedaan.

Onze lunch en diner zijn seizoensgebonden en bereidt met regionale biologische producten. Onze wijnen Europees en het water komt gewoon uit de kraan.

Bij alles dat wij aan boord gebruiken en serveren hebben wij als stelregel dat het duurzaam, lokaal (Europees) en met zo veel mogelijk aandacht voor zowel milieu als kwaliteit is gemaakt. Met daarnaast als eis dat, als wij het niet meer nodig hebben, het product kan worden hergebruikt of volledig gerecycled.

Met De Vooruitgang streven wij er naar om aan alle eisen van de Green Key te voldoen.