De geschiedenis van De Vooruitgang

In 1898...

...loopt op de werf van D. Goedkoop jr. in Amsterdam de motorschuit De Gebroeders van stapel. Het schip van 21.5 meter lang en 4.68 meter breed is besteld door de handelsonderneming Wessanen en Laan uit Wormerveer om als beurtscheepje te dienen. In het schip staat een Kromhout Petroleummotor van 12epk.

De Gebroeders wordt ingezet om op een vaste route lijnzaad, kaas en later veevoer te vervoeren. Na jaren van dienst wordt het schip afgedankt. Zoals zoveel schepen verdwijnt ook De Gebroeders van de radar met de opkomst van het transport over de weg. In 1976 verschijnt ze even als woonark in Amsterdam maar daarna is het niet duidelijk wat er met het schip gebeurt.

Op een koude ochtend in januari 2018 lopen wij over het ADM terrein in Amsterdam en zien De Gebroeders voor het eerst. Er groeit een boom naast, het dak van de roef is een Ikea tafelzeil, de roest is overduidelijk aanwezig. We worden verliefd op de mooie lijn. In april wordt de koop gesloten. We zijn een schip rijker. Haar nieuwe naam; De Vooruitgang.

De Vooruitgang wordt van Amsterdam naar Friesland gesleept om in Franeker en Harlingen haar metamorfose te ondergaan, van wrak naar de meest innovatieve en duurzame varende vergaderlocatie.

1 juni 2019 wordt De Vooruitgang officieel gedoopt in Akkrum, haar nieuwe thuishaven.

Volg hier de gehele verbouwing van De Vooruitgang.