Vanaf 26 juni 2021 mogen we weer! In de laatste persconferentie van demissionair minister-president meneer Rutte en demissionair minister meneer De Jonge zijn verdere versoepelingen van de COVID – maatregelen per 26 juni aangekondigd. Onder andere dat evenementen weer mogen, dat het thuiswerken niet meer verplicht is en dat we weer met meerdere mensen bijeen mogen komen.

Dat laatste wel met een aantal restricties, de anderhalve meter waarborgen of testen. De BBZ, de vereniging voor beroepschartervaart, heeft hierover een protocol opgesteld.

Protocol BBZ

Ondernemers hebben vanaf 26 juni twee keuzes voor het varen met gasten:

1. met een bezetting gebaseerd op 1,5 meter afstand als je niet precies weet wat de gezondheidssituatie van de passagiers is,
2. of met een volledige bezetting, zonder afstandsregels, als de passagiers volledig gevaccineerd zijn, een negatieve PCR test hebben of al hersteld zijn van Corona.*

Dat heeft de Rijksoverheid bekend gemaakt tijdens de persconferentie op 18 juni.
Vanaf 26 juni zijn er geen beperkende groepsgroottes meer.

Ondernemers kunnen dan kiezen uit bovenstaande mogelijkheden.  
Werken met toegangsbewijzen, kan alleen wanneer iedereen uit de groep een toegangsbewijs heeft.
Indien de keuze voor varen met volledige bezetting wordt gemaakt, is het niet toegestaan om reizigers mee te nemen zonder toegangsbewijs.

Ons advies is om de groep, bij het varen met volledige bezetting, hier ook een verklaring voor te laten tekenen.

Een toegangsbewijs kan bestaan uit:
– een bewijs dat men 2x gevaccineerd is (behalve bij het Jansen-vaccin, dan 1x)
– een bewijs van een negatieve PCR test, minder dan 40 uur oud voor het aan boord gaan
– een bewijs dan men minder dan 6 maanden geleden corona heeft gehad

Een reiziger kan dit op papier bewijzen of per 1 juli per Coronacheck-app. De klant zet dan zijn gegevens in een app, dit wordt omgezet in een QR-code.

De vervoerder kan een app downloaden (op telefoon of tablet) waarmee de QR-code gelezen kan worden.

Hoe werkt dit bij ons aan boord.

Voor groepen tot maximaal zes personen zijn wij gewoon geopend. Hier kunnen wij de anderhalve meter garanderen. Voor grotere groepen zijn wij geopend mits aantoonbaar dat iedereen in het gezelschap is getest of gevaccineerd.

Wij doen er alles aan om aan boord een gezond klimaat te houden. Ons ventilatie systeem brengt  constant verse buitenlucht, al dan niet verwarmd, in onze vergaderruimte. HIER hebben wij de werking van het systeem beschreven.

Een mondkapje is binnen niet verplicht als er minder dan zes gasten zijn. Bij zeven of meer gasten vragen wij u om tijdens het lopen een mondkapje te dragen.

Onbeperkt open

Wij verwachten dat wij vanaf 1 september 2021 weer geheel zonder beperkingen open kunnen en dat het dan ook niet meer noodzakelijk is om bij groepen groter dan zes personen een test of vaccinatie bewijs te laten zien.

Wij blijven ons aan de regelgeving vanuit de overheid en de adviezen vanuit het RIVM houden.

Eerder gemaakte offertes of offertes die nog gemaakt worden blijven het gehele jaar geldig. Vast gezette data kunnen, 14 dagen voor aanvang van het geboekte arrangement of in overleg, worden verplaatst naar een latere datum.