Nee, het is geen recept voor een nieuw gerecht, het is de hout combinatie die sinds deze week op De Vooruitgang aan boord is.

Dinsdagochtend kwamen Erik en Levi met de bladen van de wandkasten aan op de werf. Nadat hij een aantal kleedjes over de vloer had uitgespreid werden een voor een de bladen aan boord gebracht. Bij de eerste pas-sessie kwam er gelijk een probleem tevoorschijn. Erik heeft aan het uiteinde van de bladen een epoxyrand gegoten. Deze rand hangt over zodat de verlichting, die daar achter moet komen, niet zichtbaar is. De bladen zijn prachtig maar de kasten konden niet meer open. De oplossing is net zo simpel als briljant. Op de kasten is een kleine zwarte lijst van 13 mm gemaakt. Het effect is zo mogelijk nog mooier. Het lijkt alsof de bladen op de kasten zweven. Wat een beetje optisch bedrog en een paar latten wel niet kunnen bewerkstelen.

De bladen zijn gemaakt van notenhout. De boom waaruit de planken zijn gemaakt is omgewaaid. Hierdoor kon Erik vrij voordelig aan het hout komen. Hij heeft de stam in hele dunnen planken gezaagd. Hierdoor zie je wel de nerf maar is het een stuk minder zwaar geworden dan wanneer hij de hele stam had bewerkt tot blad. Dat had overigens ook heel veel materiaal gekost. Nu konden uit een stam (of een deel daarvan) de kastbladen en de tafel(s) gemaakt worden.

Het plaatsen van de bladen is een secuur klusje. Erik en Levi hebben eerst alle bladen pas gemaakt. Daarna geplaatst en vastgezet. Op een enkele plek moest er nog een klein stukje ‘aangesmokkeld’ worden. En dat is zelfs niet zichtbaar.

Het ruim dat heel ruim oogde maar wel een beetje kil heeft door de notenhouten bladen een veel warmere uitstraling gekregen. Wij zijn benieuwd hoe de tafel en de stoelen het geheel af gaan maken.