Innovatief en energieneutraal

De Vooruitgang is volledig CO2 neutraal. Alle energie die wij gebruiken aan boord wordt op de meest slimme manieren opgewekt en hergebruikt zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Het schip wordt aangedreven door een elektromotor die wordt gevoed door accu’s. De accu’s worden geladen door de 24 zonnepanelen op ons dek. Deze panelen worden gekoeld zodat het rendement vele malen hoger is.

Verwarming

De warmte die vrij komt bij het koelen slaan we op in de vloer. Het schip wordt verwarmd door vloerverwarming aangevuld met een luchtverwarming van de warmte terugwin installatie. In de vloer liggen PCM’s. Dit zijn zakjes met zout die door warmte vloeibaar worden. Als het zout gaat stollen geeft dit warmte af. Hierdoor blijft de basis temperatuur altijd gelijk binnen aan boord. Doordat de leidingen met het water voor de vloerverwarming worden gevoed door een buffervat dat weer wordt verwarmd door de restwarmte van de koeling van de zonnepanelen blijft het proces van vloeibaar worden en weer stollen eigenlijk altijd doorgaan. Ook kunnen we in de zomer als de temperatuur te hoog zou worden dit proces omdraaien om het binnen koel en aangenaam te houden. Op deze installatie hebben wij een patent aangevraagd.

Reserve aandrijving

Naast de zonnepanelen hebben wij een reserve aandrijving. Hiervoor hebben wij een generator uitgekozen die op 100% blauwe diesel kan draaien. Blauwe Diesel wordt gemaakt van plantaardige resten uit de voedingsmiddelen industrie. De Blauwe Diesel die wij aan boord hebben is gemaakt van lijnzaad en resten van koolzaad. Beiden producten die in Nederland ruim voorradig zijn. Het leuke is dat De Vooruitgang in haar vorige leven, als vrachtschip, lijnzaad heeft vervoerd in de Zaanstreek. Zo is de cirkel weer rond.

Inzichtelijk

U kunt tijdens uw verblijf aan boord zelf bijhouden hoeveel impact u heeft op de omgeving en het milieu. We hebben op verschillende plekken aan boord slimme meters. Ook kunt u de techniek in de machinekamer bekijken, die, in vergelijking met andere schepen van het zelfde formaat, een oase van stilte is.