Wij zijn het land van dubbele boterham met kaas, molens, tulpen en een langdurige liefde en strijd met de zee. Het land van boeren, handelaren en zeevaarders. Onze Gouden Eeuw heeft Hollanders over de gehele wereld gebracht. Met een trotse vloot.

Deze trotse vloot ligt voor Pampus. Letterlijk én figuurlijk. De oude vrachtschepen, die in de afgelopen eeuw hun functie hebben verloren, en met veel kennis en liefde zijn gerestaureerd, worden ingezet om jaarlijks meer dan 100 duizend gasten te ontvangen. De maatregelen rondom het COVID virus raken de traditioneel varende sector hard. Er mag en kan niet gevaren worden. Anderhalve meter is nauwelijks te bewaken aan boord. Een enorme strop voor de ruim 450 schepen waarbij de beleving en samenwerking aan boord centraal staan.

Wij kunnen bijzonder goed begrijpen dat we afstand moeten houden. Afstand om er voor te zorgen dat het COVID virus zich minder goed kan verspreiden; om de zwakkeren en ouderen in onze maatschappij te beschermen. Wat wij echter niet goed kunnen begrijpen is dat er voor het ‘redden’ van een vliegmaatschappij ettelijke miljarden worden uitgetrokken terwijl de meest duurzame en milieuvriendelijke manier van transport en toerisme nul op het request krijgt. Een sector waar direct en indirect tussen de 2500 en 3000 mensen in werkzaam zijn. Dat is toch bijzonder?

We willen laten zien waarom we moeten blijven. We zijn de grootste nog varende traditionele vloot ter wereld. We worden geroemd om onze cultuurhistorische waarde. Wat is de Nederlandse maritieme geschiedenis zonder de varende voorbeelden. Om de vloot (en dus ook onszelf) te redden ligt de vloot vandaag voor Pampus, letterlijk. Waar de schepen vroeger op de rede lagen te wachten op bemanning, vracht en de juiste wind, ligt de vloot nu te wachten op een andere rede. Die van de Nederlandse regering om ook hen (ons) in hun steunmaatregelen te betrekken.

Steun de Hollandse Vloot teken de petitie.

Volg HIER de gehele manifestatie.