De afgelopen jaren en maanden dat wij aan ons schip De Vooruitgang aan het werk zijn hebben wij steeds gekeken hoe wij ons schip zo duurzaam en CO2 neutraal kunnen bouwen en houden, waar let je op en waar trek je de grens.

Allereerst hebben we gekeken hoe we de hoeveelheid energie die we verbruiken zo laag mogelijk houden. Daarna zijn we de reststromen aan boord in kaart gaan brengen. Vervolgens hebben we berekend hoeveel energie we verbruiken en zijn op zoek gegaan waar we deze het meest duurzaam vandaan kunnen halen. Als laatste hebben we ten alle tijden gezocht naar de meest energiezuinige variant van het product.

Voor ons schip hebben we steeds gekeken of een product of een materiaal in de eerste plaats Europees is. Dit in verband met de transportkosten waarvan wij vinden dat iets invliegen een gekke gewoonte is als je het “om de hoek” ook kunt aanschaffen. Op het moment dat wij een product gebruiken dat niet aan deze regel voldoet hebben wij de afweging gemaakt of wij de CO2 uitstoot die het vervoer heeft gekost kunnen compenseren met hoe wij het product gaan gebruiken. In het geval van onze zonnepanelen hebben wij gekozen voor een Amerikaans product dat hier per schip naar toe wordt vervoerd. De panelen die wij hebben geven het hoogst mogelijke rendement (op dit moment) en we hebben er een hele goede garantie op. Onze accu’s hetzelfde. Ze worden dan wel in Leeuwarden gemaakt, accu’s zijn in het algemeen niet echt hele milieuvriendelijke dingen. Doordat we voor de nieuwste generatie lithium accu’s hebben gekozen hopen we dat door de levensduur het probleem van netjes recyclen ons inhaalt. Voor weer andere producten houden we ons zeer strikt aan onze eigen regel. Als het in Europa of nog liever in Nederland gemaakt of voorhanden is dan kiezen we voor dat product. Daarin gaan we ver. Van toiletpapier tot glaswerk, van bestek tot snijplanken. Van alles weten we waar het vandaan komt, hoe het geproduceerd is, met welke grondstoffen en hoeveel energie dat heeft gekost. Vaak kunnen we ook nog berekenen (als dat niet al gedaan is) wat de voetafdruk van het product is.

Zijn wij nu zo ontzettend duurzaam bezig? Soms vraag ik het mij wel eens af. Ik hou persoonlijk ontzettend veel van cola en rij erg graag in mijn auto, maar wel alleen als het op de fiets niet haalbaar of te ver weg is. Compenseer ik dat gedrag op andere manieren, heel vaak wel maar soms ook niet. Zo verpakkingsloos mogelijk boodschappen doen, afval scheiden, geen overbodige energie gebruiken in huis, principieel tegen vliegen zijn. Los ik zo in mijn eentje het klimaatprobleem op. Nee natuurlijk niet. Ik denk wel dat ik door bewust met de eindige voorraden om te gaan een goede bijdrage lever én dat ik nog veel meer kan doen.

Op deze site kan je uitrekenen wanneer voor jou de Earth Overshoot Day is, de dag waarop jouw manier van leven de reserves van de aarde overtreft. Internationaal ligt deze datum op 29 juni 2019, voor Nederland was deze dag al op 4 mei in 2019, voor mij persoonlijk ligt deze datum op 27 november 2019. Voor De Vooruitgang en het gebruik ervan is de overshootday 1 juli 2020. Voor een jaarlijks terugkerende datum doen we het best goed als we ongeveer anderhalf jaar nodig hebben om in een jaar een voetafdruk te maken. Hoe scoren jullie?