Accu’s en brand
Een parkeerplaats vol met brandweerauto’s, een schip vol brandweermannen en vrouwen. Geen paniek, niets ernstigs. De vrouwen en mannen van de brandweer van Langweer kwamen een avond langs, om aan boord alles te horen over accu’s, schepen en brandveiligheid.
Afgelopen zomer zijn er in Friesland een aantal branden aan boord geweest waarbij een plezierjacht soms wel een week onder water moest liggen en waarbij, bij het ophalen van het schip de accu’s weer in brand vlogen. Dat wil je toch niet meemaken.
Onze “guru” Cees Buitendijk gaf een lezing over accu’s en lithium aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Wat is lithium is en hoe werkt een lithium accu.
Door de toename van elektrisch varen nemen ook ongelukken met accu’s toe. Een “normale” scheepsbrand wordt geblust met water en dan is het gevaar vaak weg. Met een elektrisch aangedreven schip, sloep of kruiser is dat wel iets anders. In het algemeen branden accu’s net zo lang door totdat alle energie die er in opgeslagen zit weg is. En dat kan wel even duren. Het enige dat helpt om een lithium accu veilig op te laten branden is door hem onder water te zetten.
Nu kan dat bij ons aan boord doordat de machine kamer volledig waterdicht is waardoor we de accu’s in geval van brand onder water kunnen zetten. En dat water ook kunnen verversen want een lithiumbrand is heet, heel erg heet. Het zou zonde zijn als de accu’s door de hitte, ondanks het water zo door de bodem van het schip zouden branden.
Eén nadeel is, dat er zo goed als geen regelgeving over accu’s en elektriciteit aan boord is. Ja bij zoveel volt moet er aan boord van een binnenvaartschip een rubberen matje op je werkplek liggen en je gereedschap moet voorzien zijn van een rubberen handvat maar voor de pleziervaart is er geen enkele regel. En iedereen wil elektriciteit aan boord hebben. De telefoon moet worden opgeladen. De koelkast, alle navigatieapparatuur en soms zelfs de fondueset moeten gebruikt kunnen worden. Met zonnepanelen en accu’s word aan deze vraag voldaan. En bijna iedere handigert kan natuurlijk zelf een setje in elkaar klussen. Dan is het wel erg fijn dat mocht het mis gaan je weet dat de mensen die je helpen echt heel goed weten wat er moet gebeuren en ook hoe het had kunnen worden voorkomen.
Heel eigenlijk is een parkeerplaats vol brandweerauto’s (zelfs een ladderwagen!!) wel heel erg stoer. Ik heb mij weer even 11 gevoeld en heb bijna met open mond tussen het materieel doorgewandeld. Hoop alleen niet dat ik ze ooit in actie bij ons aan boord hoef te treffen. Brandweervrouw/man, dat is wel een heel stoer vak, op een afstandje.
Tags In
Related Posts
De laatste berichten:
- Snoeischaar, schoffel en loopplank april 24, 2023
- Nominatie juni 13, 2022
- Wat ziet dat er goed uit! mei 12, 2022
- We blijven nog even dicht januari 26, 2022
- We mogen weer juni 24, 2021