Gister was De Dag van de Duurzaamheid. Dan worden ook de genomineerden voor de Duurzame 100 bekend gemaakt. Bij het openen van de mailbox stond daar het bericht: Uw initiatief is genomineerd.

De Duurzame 100 is een initiatief van Dagblad Trouw. In deze lijst staan sinds 2019 de 100 meest duurzame burger initiatieven. De jury bekijkt elke inzending en beoordeeld deze op zowel duurzaamheid als maatschappelijke betrokkenheid.

Voor 2019 bestond de lijst uit wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven. Vanaf 2019 is gekozen om de lijst samen te stellen van onderop. Initiatieven die door gewone burgers worden opgestart om de wereld een beetje mooier, schoner en leefbaarder te maken. Voor nu maar ook voor de toekomst. Want; een beter milieu begint bij onszelf.

Vorig jaar was Dirk Groot, ook wel bekend als de Zwerfinator, de winnaar. Dirk raapt afval en registreert dit in computermodellen. Hiermee kan hij aantonen hoe wij omgaan met ons afval. Én actie ondernemen. Mede door hem zijn de knetterballen uit de winkels verdwenen en is het plan om statiegeld op kleine PET-flessen te heffen goedgekeurd door de Tweede Kamer.

De plek op de lijst weten we nog niet, alleen de nominatie is al een eer. Om tussen de 100 meest duurzame burger initiatieven van Nederland te staan is natuurlijk geweldig.