Het stond al op de planning en sinds deze week zijn we los…  Als je de meest duurzame boot van Nederland hebt, kan je natuurlijk niet achterblijven op de wal. We zijn begonnen met het verduurzamen van ons huis. Een leuke klus want dit is 100 jaar oud (een jonkie in vergelijking met de schepen maar toch) en geeft ons een hoop hoofdbrekers. Kunnen we de techniek die we aan boord hebben toegepast ook in de renovatie van ons huis stoppen. Aan boord van De Vooruitgang zijn veel technieken uit de woningbouw gebruikt. Het water en de wal op deze manier verbinden is wel erg leuk.

Huidige situatie

Ons huis op de wal is niet heel groot, een tussenwoning uit 1915 in een erg leuk wijkje in Leeuwarden. Een makelaar zou zeggen dat de drie belangrijkste zaken voor een goed huis aanwezig zijn; locatie, locatie en de locatie. Het huis is niet geïsoleerd, heeft ‘wat achterstallig onderhoud’ en mag dus wel wat extra liefde krijgen.

Isolatie

Verduurzamen van alle ruimtes begint met isoleren. En dat is wat we gaan doen, fiks ook. Het dak, dat nu niet geïsoleerd is, wordt voorzien van een dikke isolatielaag, de buitenmuren worden geïsoleerd en al het glas wordt vervangen door HR+++ aan de achterzijde en aan de voorzijde door Fineo glas. Fineo is een ‘nieuwe’ uitvinding op het gebied van geïsoleerd glas. Het is net zo dik als HR++ glas maar wel met de isolatiewaarde van +++. Het is vacuüm getrokken waardoor er minder materiaal nodig is om wel dezelfde isolatiewaarde te halen. Bijkomend voordeel is dat we de kozijnen niet hoeven te vervangen wat fijn op de kosten van de verbouwing drukt.

Energievraag

Om aan de energievraag van het huis te voldoen plaatsen we ons dak vol met zonnepanelen. Er passen 12 panelen op ons dak die we onder een hoek van 15 graden gaan zetten voor een hoger rendement. De panelen zijn één generatie nieuwer dan die op De Vooruitgang zitten en geven een vermogensgarantie van 92% over 25 jaar. De panelen zijn van een standaard afmeting van 1 x 1,60 en leveren 400Wp per stuk. Net als op De Vooruitgang zijn ook deze panelen cel-gestuurd in plaats van in strengen. Dit heeft het voordeel dat het paneel rendabeler is.

Verwarming

Voor de verwarming gaan we op de benedenverdieping vloerverwarming aanleggen. Boven gaan we de twee slaapkamers verwarmen met infraroodpanelen en de badkamer met infrarood vloerverwarming. We hebben boven bijna geen verwarming nodig. Nu al niet dus als het huis straks goed geïsoleerd is waarschijnlijk nog minder. De verwarming op de benedenverdieping gaat worden aangestuurd door een warmtepomp en uiteraard gaan we ook in het huis PCM’s in de vloer aanbrengen om er voor te zorgen dat ’s nachts de temperatuur aangenaam blijft zonder dat we de warmtepomp hoeven te laten lopen.

Om er voor te zorgen dat we een goede ventilatie in huis hebben plaatsen we in de ramen een rooster met windbeveiliging waardoor frisse lucht wordt aangevoerd. In elke ruimte komt een afzuiging en door middel van een onderdruk wordt de frisse lucht aangezogen. De vieze lucht blazen we uit via de schoorsteen, waar we ook de warmtepomp op hebben aangesloten. Zo hergebruiken we de warmte in de winter. In de zomer kan de warmtepomp koelen en heeft dit hetzelfde effect maar dan omgekeerd. De eis was wel dat er ook ramen open kunnen. Dus worden op de bovenverdieping de ramen aan de voorzijde en één raam aan de achterzijde openslaand. Het huis helemaal luchtdicht maken is één ding maar persoonlijk hou ik wel van een open raam, al is het maar om ’s ochtends de vogels te kunnen horen en ’s nachts vechtende katten.

Beneden kunnen straks alleen de deuren naar de tuin open en natuurlijk de voordeur.

Warm water

Ons warme water krijgen we na de verbouwing van de zon. We plaatsen zonnecollectoren in een afdakje boven de achterdeuren waarmee we het water voor de badkamer en de keuken kunnen verwarmen. Naast gratis warm water (met uitzondering van de afschrijving op de collectoren natuurlijk) hebben deze panelen ook het voordeel dat ze als een zonnescherm kunnen dienen voor de achterkant van ons huis én we hebben een droog plekje om te roken. (je moet aan alles denken 😉 )

Wooncomfort

Naast alle techniek die we gaan toepassen is natuurlijk het wooncomfort ook belangrijk. Hiervoor slopen we alle tussenmuren die niet dragend zijn en verplaatsen we de dragende muren waardoor we ruimere kamers krijgen en beneden zelfs 1 hele grote ruimte om in te wonen en leven. Wel houden we een aparte hal met toilet en trap zodat we de warmte van beneden ook daar houden.

Het voordeel van een grote verbouwing als deze is dat je de indeling perfect kan maken. We hebben alle verbruikers aan 1 kant gebracht waardoor we korte leidingen houden. Ook maken we gebruik van een WTW voor het douchewater, wat ons ook weer de energie voor warm water scheelt.

Al met al een stevige verbouwing maar zolang we toch stil liggen door alle Corona perikelen kunnen we net zo goed alles wat we aan boord hebben geprobeerd, ook in het huis toepassen zodat we onze doelstellingen van energie-neutraal niet alleen op het water maar ook op de wal kunnen halen. Leuk streven toch?