Nationale wijndrinkdag, een mooie gelegenheid om de wijnen aan boord van De Vooruitgang onder de loep te nemen. Zoals (bijna) alles aan boord is ook de wijn biologisch en Europees.

Rood

Onze mooie rooie komt van het domein Fontanel. Het wijnhuis ligt in het meest zuidoostelijke deel van Frankrijk, tussen de Noord – Catalaanse kust en de voet van de Pyreneeën. Het huis is in 1989 opgericht door Pierre en Marie-Claude Fontaneil. Ze traden in de voetsporen van de 6 generaties voor hen die dit kleine gebied op traditionele wijze bewerkten voor de wijnbouw. De visie van deze wijnmakers is kwaliteitswijn te maken met respect voor de natuur. Daarom wordt er biologisch gewerkt door geen gebruik te maken van pesticiden of groeibevorderende middelen in de wijngaard.

Op het etiket staat Côtes Catalanes. Dit betekent dat de wijn uit Languedoc Roussillon komt, maar niet de appellation controlée van dit gebied draagt. Dit maakt de Fontanel een interessante wijn. De wijnmaker is immers op zoek gegaan naar een blend die buiten de strenge regels van de AC- wetgeving ligt.

Wit

Ons witje is Petit Siós van wijngoed Costers del Sió uit Spanje.  In 1992 kocht de familie Porcioles – Buixo het landgoed Costers del Sió. Door hard werken heeft het landgoed zich snel ontwikkeld. Op het moment is het 700 ha groot waarvan 71 ha zijn beplant met wijnstokken. De wijnkelder is uitgerust met de nieuwste technologie en ook wordt er op het landgoed geëxperimenteerd met nieuwe rassen voor de wijn van de toekomst.

De witte wijn die wij serveren wordt gemaakt van organisch geteelde druiven, die vroeg in de ochtend met de hand worden geoogst. Zo behouden ze hun koelte en frisheid.

Volgens de wijnmaker Juan Porcioles begint een goede wijn in de wijngaard en moeten we goed voor de natuur om ons heen (lees de wijngaard) zorgen.

Bubbels

Ook onze bubbels zijn Frans van het wijngoed Duval-Leroy. De geschiedenis van dit familiebedrijf gaat terug tot 1859 en nog steeds zit het bedrijf in haar oorspronkelijke vestigingsplaats, Vertus. Overgaand van vader op zoon is Duval Leroy al 148 jaar een familiebedrijf. Vanaf 1991 staat Carol Duval – Leroy aan het roer. Onder haar leiding is het bedrijf de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd en is de export enorm gestegen.

Een champagne is een blend van drie druifsoorten. In ‘onze’ champagne zit 27% Chardonnay, 38% Pinot Noir en 35% Meunier. Samen maken ze een veelzijdige en lekkere champagne.

Hoe wij tot deze keuzes zijn gekomen; onze eigen passie voor mooie wijnen die elke keer weer wordt bijgeschaafd door Janita Kemner en Martin Wolvers. Zij zijn de eigenaren van de lokale wijnhandel waar wij onze wijnen kopen. Ze zitten al jaren in het vak en weten volgens ons echt alles van wijn. Ook eens bij hen langs? HIER zijn ze te vinden.

Op het moment serveren wij de bovenstaande wijnen maar dit verandert natuurlijk met het seizoen en het aanbod. Heeft u een goede tip voor een Nederlandse of Europese biologische wijn, geef hem door en wellicht dat wij deze ook in ons assortiment opnemen.