Deze zin past natuurlijk totaal niet bij ons. Wij hebben geen weiland en we zouden er met het schip ook niet kunnen komen. Maar wat maakt De Vooruitgang nu echt uniek. Daar hebben we de afgelopen tijd goed over kunnen nadenken. Stilliggen houdt bij ons namelijk niet in dat we ook stilstaan.

Wat maakt ons uniek

Ons unieke, ons eigen. Dat is lastig om te beschrijven. Iedereen vind zichzelf en zijn/haar eigen werkzaamheden en leven uniek. En toch hebben we vaak zoveel raakvlakken en gelijke opvattingen dat we erg op elkaar lijken.

  • Zo zijn wij een duurzaam bedrijf. Duurzaam is tegenwoordig een enorm kofferbegrip geworden waardoor we daarin niet uniek zijn.
  • We zijn een energieneutraal bedrijf. Dat zijn bijzonder veel anderen ook. De meeste bedrijven die wij kennen zijn druk met de energietransitie dus ook daarin hebben we niet het onderscheidend vermogen. Hoewel, we zijn het enige schip dat haar eigen energie opwekt en daar volledig op vaart en draait.
  • We zijn een schip. Ook daar zijn er heel erg veel van. Mooie, grote, kleine, wat minder mooie, zeilend, op motor. Dus daar alleen is ook het unieke niet te vinden.
  • We werken met lokale bedrijven, dat is in de huidige wereld al helemaal niet bijzonder. Het is eerder normaal om bij de eigen omgeving te blijven. En vanuit het duurzaam ondernemen oogpunt is dat wat je dichtbij haalt vaak net zo goed, en minder belastend voor het milieu.

Waarom dan De Vooruitgang boeken voor de vergadering, training of heisessie. Want zeg nu eerlijk, een zaal bij een groot hotel of conferentieoord huren is ook handig. Veel faciliteiten, grote handige keuken, makkelijke parkeerplaatsen en een bekende comfortzone.

Tja, dat hebben wij niet. Wij zijn kleinschalig, we hebben ruimte voor 12 mensen, we hebben een kleine keuken. We hebben alle vergaderfaciliteiten zoals een digitaal scherm, een digitale flip-over en goede koffie en thee. We delen onze parkeerplaats met de andere gebruikers van onze thuishaven. We werken met lokale leveranciers die we in het weekend ook tegenkomen op het terras, de supermarkt of in de yogales. Ook daar blijven we in de basis toch wel gelijk aan alle andere ondernemers die een locatie aanbieden. Dat zijn ook gewoon mensen.

Piekeren

En zo piekeren we ons suf over wat ons dan zo uniek maakt dat we met kop en schouders boven het maaiveld uitsteken. En misschien is dat het wel! Dat we met kop en schouders en misschien wel tot halverwege onze borstkas boven het maaiveld uit willen en durven steken. Dat we alles wat we weten samen kunnen voegen in één schip. Dat we, als techneut en marketeer, samen kunnen werken om iets super moois te bouwen. Vooral door het loslaten van wie en wat we zijn en wat wij denken dat goed is; door te kijken wat we nog niet weten, wat we misschien helemaal niet zo leuk vinden. En door samen te werken met mensen die net als ons los kunnen en willen laten om het betere van zichzelf te ontdekken en laten zien.

Unieke plek op (in) het water

We zouden er de Blue Ocean Strategie erop los kunnen laten maar heel eigenlijk hebben we die al tijdens de ontwikkeling van De Vooruitgang gebruikt door alle bovenstaande punten te combineren. We zijn een vergaderlocatie, maar dan net ietsje anders dan alle anderen. Wij gaan voor voor kleinschaligheid en voor één groep gasten per dag. Met in het achterhoofd dat we vooral bijzonder goed zijn in wat we zijn: een goede vergader en trainingslocatie.

Wat ons uniek maakt is dat we alleen op het water zijn met de volledige rust, ontspanning en de luxe van de exclusieve privacy die daar bij hoort. De perfecte plaats om dat te doen wat je er eigenlijk niet hoort te doen; te vergaderen of trainen. (Maar het kan wel, ook nog eens echt energieneutraal.)