Samenwerken aan een betere wereld is meestal leuk en in dit geval ook nog eens heel erg lekker. Koffie en vergaderen zijn bijna synoniem. Zonder koffie, geen vergadering. Hoe zorg je ervoor dat de koffie die je schenkt in het duurzame en circulaire straatje past én ook nog lekker is.

Koffie is na olie het meest verhandelde product op de wereldmarkt. Ieder jaar wordt er wereldwijd 7 miljoen ton koffie geproduceerd en verhandeld. 100 miljoen mensen zijn voor hun inkomen afhankelijk van koffie. En nog veel meer mensen kunnen de dag niet beginnen zonder een kop goede koffie (of thee).

Wij vinden dat een vergadering in alle rust moet worden gehouden. Niets is zo storend als een lege koffiekan en iemand van buiten het gezelschap die de koffie moet bijvullen. Daarom hebben wij gekozen voor een koffieautomaat die zelf bediend kan worden. Ga je dan voor een automaat waar je gebruik maakt van cupjes? Wel erg lekker en het bedrijf van de meest bekende cupjes automaat doet er alles aan om groen te zijn, maar toch vinden wij dit geen duurzame koffie. De cups worden gemaakt van aluminium. Om aluminium te maken is erg veel energie nodig. Wil je op elk vlak energiezuinig zijn is dit dus geen goed idee, ook al doe je net alsof je alles recyclet.

Er zijn ontzettend veel koffie leveranciers. Allemaal gedreven liefhebbers die met veel verstand van zaken van alles over hun koffie weten te vertellen. We hebben de afgelopen maanden onwaarschijnlijk veel koffie geproefd en hele mooie verhalen gehoord.

De koffieautomaat waar wij voor hebben gekozen is een Jura en wordt geleverd door Brandsma Koffie in Bolsward. Een familie bedrijf dat in 1893 is begonnen als kruidenier en is uitgegroeid tot een landelijke koffie- en thee specialist. Tegenwoordig staat de vierde generatie Brandsma aan het roer van het bedrijf. Brandsma wil de koffiebeleving en koffie kwaliteit waarborgen maar wel door vernieuwende producten op een duurzame manier samen te laten komen. Dat spreekt ons natuurlijk erg aan.

Brandsma Koffie werkt al 40 jaar samen met Pelican Rouge. De koffie van Pelican Rouge wordt in Dordrecht gebrand uit bonen die uit Zuid en Midden Amerika komen. De koffie die wij gaan schenken komt uit de Natural Blend collectie. Dit is een biologische, 100% fairtrade koffie. De telers van de bonen krijgen een eerlijke prijs. Dus niet alleen de koffie maar ook de mens staat centraal bij het proces. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de CO2 uitstoot in het gehele proces. Doordat de boeren minder of geen kunstmest gebruiken en de partijen verder in de keten schone energie gebruiken voor hun machines en transportmiddelen wordt de uitstoot verminderd. Het laatste stukje uitstoot wordt gecompenseerd via het Impact at Origin programma. Dit programma werkt nauw samen met Max Havelaar om de leef- en woonomstandigheden van de koffieboeren te verbeteren in het land waar de koffie vandaan komt.

Natuurlijk hebben we ook thee. Hiervoor hebben we van Brandsma voor hun duurzame Mr Jones thee gekozen. Mr Jones thee is biologisch geteeld en gecertificeerd. De thee wordt ingekocht op basis van het principe eerlijke handel. Een deel van de meerprijs wordt gereserveerd voor goede doelen in de regio. De koffiemelk schenken we uit kannen, om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal terug te dringen. En voor de mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken hebben we een goed alternatief voor koffiemelk in de vorm van een sojadrank die geheel in Europa wordt geteeld op bestaande landbouwgrond. Bij de zoektocht naar een goed alternatief kwamen we uit bij Wessanen. Om de cirkel weer rond te maken was dit bedrijf, 130 jaar geleden, de opdrachtgever voor de bouw ons schip.

Voor het maken van warm water voor de thee maken we gebruik van een Quooker. We hebben uitgerekend dat dit in ons geval het minste energie kost. Daarnaast kan de Quooker Cube ook mineraalwater maken, wat uiteraard ook weer een enorme hoeveelheid verpakkingsmateriaal bespaard. Op deze manier proberen we ook op deze manier ons steentje bij te dragen.