We mochten gister ons verhaal aan Omrop Fryslan radio vertellen.

Luister het stukje hier terug

 

Voor de niet Friezen volgt hieronder de vertaling van het stuk.

Bijzonder vergaderen op duurzaam vergaderschip ‘De Vooruitgang’

In 1989 werd het schip ‘De Gebroeders’ in Amsterdam gebouwd als een zogenaamde Katwijker. Dat is een beurtschip van ongeveer 21 meter lang met een petroleummotor. Het vervoerde in de vorige eeuw lijnolie en kaas voor de firma Wessanen. Op dit moment krijgt het historische schip in Harlingen een metamorfose tot de meest innovatieve en duurzame vergaderlokatie van het land.

Onder de nieuwe naam ‘De Vooruitgang’ willen Jorrit en Susan Janssen Jouwsma het schip verhuren als duurzame vergaderlokatie. Duurzaamheid is een thema dat doorgevoerd wordt tot in de kleinste details. Naast de elektrische aandrijving met energie die van zonnepanelen afkomstig is, wordt ook de betimmering met duurzaam hout gedaan en is gekozen voor een duurzame verf.

“Je kunt opstappen waar je wilt, zolang het maar binnen Noord Nederland blijft. Anders gaat de missie van ons verhaal verloren,” verteld Susan Janssen Jouwsma. “We zijn duurzaam omdat we geen dieselmotor gebruiken. We varen elektrisch, met behulp van de zonnepanelen op het dek.”

Voor de catering aan boord zal duurzaamheid bovenal bepalend zijn voor de keuze voor koffie, thee en eten, maar ook voor het linnen, glas- en servieswerk. Het doel is om het schip in juni in Akkrum te presenteren.